Як визначити скручений пробіг автомобіля за допомогою смартфона

Вибір вживаного автомобіля – справа непроста, яке приховує купу «підводних каменів». Одним з таких «каменів» є скручений пробіг. Дуже часто нечисті на руку власники, бажаючи підвищити вартість машини, штучно зменшують показники одометра. Саме таке авто може здивувати майбутнього власника несподіваними поломками. Як, вибираючи автомобіль на вторинному ринку, не дати себе обдурити – читайте далі.

На сьогоднішній день немає нічого складного в тому, щоб «скрутити» пробіг у автомобілі. Якщо раніше, на старих машинах, застосовувалися в основному аналогові лічильники, і там пробіг доводилося скручувати вручну, то тепер для цього достатньо підключити до комп’ютера автомобіля ноутбук або планшет зі спеціальним програмним забезпеченням. І все, справу зроблено. Таким чином можна встановити будь-який пробіг, або повністю обнулити його. Однак, звичайно зловмисники встановлює більш «реальні» показники, щоб не викликати підозр.

І так, як же все-таки визначити, що у машини пробіг насправді більший, ніж показує одометр. В першу чергу, автомобіль видаватимуть зовнішні ознаки, такі як стан шкіри на кермі, оббивки сидінь і накладок на педалі. Крім цього можна вимагати у продавця сервісну книжку, в якій повинні бути записані всі ТО автомобіля. Якщо цієї книги немає, це звичайно говорить не на користь автомобіля. Але і безумовно найяскравішим індикатором віку автомобіля є стан його вузлів і агрегатів. Однак, все це лише непрямі показники.

Точно визначити пробіг можна, незважаючи навіть на те, що він був програмно скручений. Справа в тому, що сучасний автомобіль – це дуже складна система. Він буквально напханий датчиками і блоками управління, і кожен з цих датчиків веде облік пробігу. І дані з цих блоків управління якраз і можуть видати «скручену» машину. Адже обнулити показники на всіх датчиках – справа досить складна. Деякі з них для цього доведеться просто замінити на нові. Природно така процедура не має жодного сенсу, адже таке «скручування» коштує більше, ніж виграш від продажу машини. Тому пробіг, як правило, скручують тільки в осередку пам’яті, що відповідає за показники на одометрі.

І так щоб визначити, що пробіг у автомобіля скручений, потрібно підключитися до його комп’ютера. Раніше це можна було зробити тільки за допомогою спеціального обладнання. Зараз же, в еру цифрових технологій, це може зробити кожен, у кого є смартфон, на якому встановлено спеціальний додаток. Додаток цей називається Carly і працює через Bluetooth. Сам адаптер підключається до гнізда OBD II. Потім воно зчитує інформацію з усіх осередків пам’яті автомобіля.

Carly є повноцінним діагностичним додатком, який виводить дані про помилки в системі, параметрах двигуна, трансмісії. Стан пробігу – лише одна з численних функцій програми. Якщо програма виявить невідповідність пробігу на одометрі з показниками різних датчиків, на екрані з’явиться відповідне попередження.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти