Експерти розповіли, чим холостий хід шкодить двигуну автомобіля

Автомобільні експерти розповіли, як холостий хід може нашкодити силовій установці автомобіля, інформує Твоя МАШИНА.

У режимі холостого ходу колінвал двигуна здійснює мінімальну кількість оборотів, яка є достатньою для того, щоб підтримувати роботу всіх систем силового агрегату. Однак така кількість обертів істотно нижче за оптимальні для мотора навантажувальні значення. Найчастіше холостий хід потрібен для прогріву силового агрегату перед поїздкою, або ж двигун може працювати в цьому режимі, коли машина знаходиться в пробці.

Перш за все потрібно зупинитися на тому, яким силовим установкам холостий хід може завдавати істотної шкоди. Негативно холостий хід може позначитися на ресурсі турбованих двигунів, адже їх ресурс як, втім, і ресурс будь-якого іншого двигуна, обмежений двигуногодинами, а холостий хід, зменшує кількість двигуногодин і скорочує ресурс.

Не можна забувати і про роль масла при роботі на холостих обертах. На низьких оборотах зменшується ефективність циркуляції масла в ДВС, а тиск і обсяг прокачаного масла в системі двигуна безпосередньо залежать від кількості його оборотів. Через низький тиск може швидко зноситися маслонасос, а в деяких випадках це може привести до масляного голодування двигуна.

При роботі на низьких оборотах двигун не отримує горючої суміші в потрібному обсязі, а той обсяг суміші, який є в циліндрах, згоряє неефективно, через що і сам двигун працює нестабільно.

В ході роботи на холостому ходу на свічках запалювання утворюється багато нагару, і сажа знижує ефективність роботи свічок, що тягне падіння потужності двигуна. Через низькі обороти не може до кінця згоріти бензин, і в такому режимі може страждати каталітичний нейтралізатор.

Фахівці нагадують, що короткі епізоди роботи на холостому ходу не завдадуть серйозної шкоди двигуну, а прогрів машини слід обмежити 5-10 хвилинами. Час безпечної роботи мотора в режимі холостих обертів автовиробник зазвичай вказує в інструкції по експлуатації автомобіля.

Читайте також: Названі п’ять бензинових двигунів, що пожирають масло

Джерело tarantas.news
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти