Водіям розповіли, які наслідки чекають тих, хто їздить влітку на зимовій гумі

Одні автовласники продовжують наполегливо вгризатися в засніжене покриття дороги на літній гумі, інші вважають за краще пересуватися на зимовій гумі влітку, треті купують всесезонні шини.

Чому не варто їздити на зимовій гумі влітку?

Першою причиною чому не варто використовувати зимові покришки влітку – це підвищений знос самих шин. Справа в тому, що за літній період покришки отримають велику дозу зносу, внаслідок чого вам все одно доведеться купити літні шини на наступний рік і до них – нову зимову гуму, яку ви цілеспрямовано знищили.

Зимова гума розрахована на безпечну експлуатацію при сумарній добовій температурі, що не перевищує семи градусів Цельсія. Але в сильну спеку асфальт має властивість плавитися, досягаючи значних 50-70 градусів, при яких гума, призначена для зими, втрачає свої якості – вона стає м’якою, як желе.

Гальмівний шлях на зимовій гумі влітку скорочується майже вдвічі, і це не дивлячись на те, що пляма контакту зимових покришок з асфальтом набагато більша, ніж у літніх. Це пояснюється формою протектора, канавки якого непропорційно ширше, ніж на літніх шинах, в зв’язку з чим загальна площа зіткнення покришок з поверхнею асфальту сильно відрізняється на користь літніх шин.

Інший негативний фактор, який знижує відстань гальмівного шляху – неадекватна реакція АБС на екстрене гальмування, в результаті якого машина зупиниться на 3-4 корпусу далі, ніж якби на ній стояли літні покришки. Набагато гірша ситуація з автомобілями, в яких немає встановлених систем безпеки. При гальмуванні шини таких автомобілів перегріваються до критичних температур і пливуть по дорозі, як масло по гарячій сковорідці.

Як безпечно їздити на зимовій гумі влітку

Ситуації бувають різні і іноді автовласникові життєво необхідно пересуватися на зимовій гумі влітку. В такому випадку дотримуйтесь елементарних правил безпеки.

В першу чергу, дотримуйтесь швидкісного режиму. Швидкість – це поганий друг для автомобіля, на якому стоять шини з зимовими властивостями. Виникає при русі відцентрова сила буде згубно позначатися на технічний стан покришок. І чим вище температура за бортом, тим більше ймовірно залишитися без колеса прямо посеред дороги.

Зніміть шипи. Шиповані шини в рази збільшують гальмівний шлях влітку, та й влетіти на штраф можна легко, хоча це не так прикро, як, наприклад, розбитий передок.

Не перевантажуйте автомобіль. Зимова гума влітку втрачає свої характеристики, від чого її легко пошкодити елементарним перевантаженням. У спеку такі шини може елементарно розплющити, навіть якщо машина стоїть на місці, не кажучи вже про великі швидкості.

Забороняється транспортування інші автомобілі – це підвищить осьове напруження шини і зростає ризик того, що вона просто лопне, особливо в сильну спеку.

Уникайте пересіченої місцевості. Спочатку може здатися, що їзда на нерівній дорозі на автомобілі з зимовими покришками більш комфортна і безпечна для підвіски. Але наслідки частого виїзду на «ґрунтовку» можуть бути дуже сумними через прискореного зносу гуми, через що, наприклад, можна ненароком вилетіти з дороги в річку або ставок, серйозно пошкодити автомобіль при розриві колеса – подібних прикладів десятки.

По можливості не вирушайте в далекі подорожі на такому автомобілі через непередбачувану поведінку зимової гуми на літній трасі. Добре, якщо при пошкодженні колеса ніхто не постраждає, але розрив шини може привести і до більш сумних наслідків. Якщо вже вам довелося залишити зимові колеса на невизначений час, віддайте перевагу використовувати автобус або поїзд, якщо далека дорога не може чекати.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти