Гідроудар двигуна: наслідки для автомобіля і як цього уникнути

Як відомо, гідроудар – це різке потрапляння великої кількості рідини в двигун, через що мотор просто виходить з ладу. В першу чергу мова йде про циліндри і камери згоряння. При різкому проникненні в ці порожнини великої кількості рідини під час роботи мотора відбувається різке підвищення тиску, оскільки вода стискається набагато гірше, ніж повітря або горюча суміш. Через це різко відбувається зупинка і стопор двигуна з характерним ударом. У цей момент на всі рухомі кінематичні деталі мотора передається колосальне навантаження, яке призводить до поломки металевих конструкцій. Причому, чим вище оберти мотора в момент гідроудару, тим гірші наслідки від нього.

Гідроудар зазвичай виникає при проїзді через річки, броди або навіть глибокі калюжі, а також може відбутися під час повеней, викликаних проливними дощами. Рідина, як правило, у великому обсязі проникає в мотор через повітрозабірник двигуна і неодмінно призводить до поломки.

Наслідки гідроудару для машини

Якщо автомобіль рухався з невеликою швидкістю або навіть залишався нерухомим, а двигун працював на низьких оборотах або холостому ходу, то мотор може просто заглухнути. Але при попаданні води в камери згоряння під час їзди на великій швидкості або при високих оборотах наслідки можуть виявитися більш серйозними і привести до деформації і руйнування цілого ряду важливих деталей силової установки.

Основні наслідки гідроудару:

Деформація вкладишів ДВС;
Руйнування поршневих кілець;
Руйнування кривошипно-шатунних механізмів;
Руйнування розподільних валів;
Руйнування колінчастого вала;
Заклинювання двигуна.

Важливо також відзначити, що гідроудар особливо небезпечний для дизельних двигунів, оскільки ступінь стиснення і компресія в ньому набагато вище, ніж в бензиновому моторі. А це означає, що через більш високий тиск і навантаження, руйнування деталей в ньому відбудеться сильніше.

Що робити при гідроударі двигуна

Якщо під час руху по броду або глибокій калюжі двигун заглух з характерним ударним навантаженням, то ні в якому разі не варто намагатися його знову завести. Це може ще сильніше зашкодити мотору.

Порядок дій:

Необхідно негайно вимкнути запалювання;
Відкрити капот і звільнити двигун від кожуха;
Провести візуальний огляд мотора на наявність вологи;
Потім необхідно зняти кожух повітряного фільтра і перевірити стан фільтра.
Якщо повітряний фільтр буде мокрим або навіть злегка вологим, то порядок дій повинен бути наступним:
Необхідно зняти свічки запалювання;
Потім спробувати вручну прокрутити колінчастий вал.
Якщо колінвал провертається з великими труднощами або при його обертанні чується стукіт або скрегіт металу, то самостійно позбутися від наслідків гідроудару вже не вийде – необхідно викликати евакуатор для транспортування автомобіля в сервісний центр.

Як уникнути гідроудару двигуна

Щоб уникнути гідроудару двигуна і його наслідків, необхідно дотримуватися кількох простих правил:

Бути обережним і уважним при їзді по бездоріжжю з водними перешкодами або в дощову погоду;
Уникати проїздів через глибокі калюжі, броди і навіть невеликі струмки;
При проїзді водних перешкод підручними засобами вимірювати їхню глибину і зіставляти її з висотою, на якій знаходяться повітрозабірники і повітряний фільтр двигуна вашого автомобіля;
Проїзд глибоких водних перешкод здійснювати на невеликій швидкості без різких прискорень і уповільнень, щоб не викликати хвилю на водній поверхні.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти