Купівля автомобіля та виїзд за кордон під час війни: що треба знати

Починаючи з 31 березня, в Україні стало можливим укладання договорів купівлі-продажу та перереєстрації вживаних автомобілів у Сервісних Центрах Міністерства внутрішніх справ. Потрібна присутність покупця, продавця (власника) транспортного засобу та сам автомобіль. Договір укладається в сервісних центрах, там можна виконати і перереєстрацію авто. Правила ті ж, що й діяли до зупинення реєстраційних дій.

“Свіжепригнані” автомобілі

У разі наявності нещодавно розмитненого авто його можна поставити на облік, здійснивши першу реєстрацію.

Нові машини

Починаючи з 16 березня, нові автомобілі можна реєструвати в сервісних центрах МВС.

Виїзд за кордон на “не своїй” машині

За даними Держмитслужби, дозволено виїжджати за кордон на авто, водії яких можуть довести свої родинні зв’язки з власником (наприклад – за кермом жінка, чоловік якої залишився в Україні, водій має свідоцтво про шлюб). Інші документи, якими можна довести споріднений зв’язок із юридичним власником (тобто чиє ім’я та прізвище зазначені у свідоцтві про реєстрацію ТЗ).

Коли автомобіль зареєстрований на іншу особу, не родича, зважаючи на складність в даний час оформлення нотаріальної довіреності та неможливості виготовлення тимчасового талону на право керування – можна отримати довіреність від власника на звичайному папері з основними даними та контактами.

Навіть якщо таких документів немає – рішення про пропуск авто митники прийматимуть індивідуально. Щодо інших ситуацій (транзитні номерні знаки, нерозмитнені авто, власником є ​​юридична особа) – потрібно проконсультуватися на митниці, де планується перетин кордону.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти