Купити машину за кордоном: як правильно оформити договір та уберегтися від проблем

Купівля автомобіля на замовлення за кордоном є досить популярною послугою. Але як громадянам уберегтися від оманливих пропозицій і як повернути гроші за невиконання продавцем домовленостей.

Перше, що необхідно зробити перед замовленням автомобіля з-за кордону – це перевірити репутацію постачальника послуг в інтернеті. Для цього потрібно почитати відгуки про його роботу від клієнтів, які вже отримали машини.

Перед першим авансованим платежем слід підписати письмовий договір – жодних усних домовленостей.

У письмовому договорі має бути зафіксовано:

– договірна конкретна вартість авто та всіх супутніх послуг;

– деталізований список усіх договірних послуг;

– чіткі терміни та місце доставки;

– чітка матеріальна відповідальність того, хто надає послуги у грошовому вираженні (за законом у розмірі 3% вартості послуг за кожен день прострочення доставки автомобіля клієнту).

Крім цього, слід звернути увагу на статус продавця: він юридична чи фізична особа-підприємець?

Бажано укладати договір із ФОП, оскільки з юридичної особи важче стягнути кошти (засновники підприємства не несуть матеріальної відповідальності за діяльність підприємства).

Важливо відзначити, що оплату вартості послуг слід робити саме з постачальником послуг, з яким ви підписали договір. Якщо він не погоджується на такі умови, слід шукати іншого.

У випадку, коли ви вже довго чекаєте на авто без повернення коштів, свої права можна захистити в суді. Важливо, щоб у вас був письмовий договір, але за його відсутності можна посилатися на свідків.

Так, з моменту укладання договору продавець набуває обов’язків та несе відповідальність у разі його невиконання або несвоєчасного виконання.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти