Українцям розповіли, що робити, якщо сталася ДТП за кордоном

Перелік дій при ДТП за кордоном, по суті, нічим не відрізняється від тих, які присутні в нашій країні.

Отже, якщо ви стали постраждалим у ДТП, викличте поліцію та швидку допомогу, якщо в аварії є постраждалі. Зателефонуйте до страхової компанії. Після прибуття співробітник правоохоронних органів складе протокол дорожньої пригоди, випише дані страхових полісів учасників ДТП. Копію протоколу вам обов’язково необхідно взяти із собою. Вона знадобиться для відшкодування збитків. Якщо ви не розумієте змісту документа, краще не підписувати його. Зробіть позначку «мову не розумію», щоб уникнути проблем.

Щоб отримати компенсацію, слід зв’язатися зі страховою компанією винуватця (саме його страховик платитиме за ремонт вашого автомобіля) та надати цей протокол + ті документи, які запросить страхова. Рекомендуємо робити фото та відеозйомку з місця аварії, щоб мати докази перед страховиком у спірних питаннях.

Якщо сталося так, що ви стали ініціатором ДТП, перші дії незмінні: дзвінок до поліції, швидка допомога та страхова компанія. Останнє – вкрай обов’язково! Що ж до збитків, то є нюанси. Виїжджаючи за кордон, водія повинен мати щонайменше один поліс — Зелена карта, оскільки він має обов’язковий характер. Саме він буде потрібний, якщо ви стали винуватцем ДТП, щоб компенсувати завдану шкоду постраждалому транспорту, водію та пасажирам. При цьому виплата за Зеленою карткою вам не передбачається. Тобто відновлення власного авто лягає на ваші плечі.

Виплати по Зеленій карті лімітовані. У кожній країні встановлені індивідуальні рамки, однак у ЄС вони досить високі. Є незначна можливість того, що лімітів не вистачить і доведеться оплачувати різницю. Саме тому важливо мати діючу Зелену карту за кордоном навіть під час війни, коли низка країн не вимагають поліс від українців. У разі ДТП із винуватця не знімається обов’язок компенсації. Без Зеленої картки платити доведеться самостійно. Якщо внаслідок аварії є жертви, вас можуть заарештувати.

Якщо у вас є КАСКО з розширеною територією дії за кордоном, то спектр можливостей набагато більший, чим і обумовлена ​​дорожнеча договору. За наявності обох страховок, будучи винуватцем аварії, ви можете заплатити за збитки потерпілим за допомогою Зеленої картки, а за свій – по КАСКО. Таким чином, ви зведете до нуля ймовірні негативні наслідки для бюджету.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти