Водіям розповіли, що робити, якщо винуватець втік з місця ДТП

За законодавством України учасники ДТП не повинні залишати місце події та змінювати розташування транспорту до приїзду поліції. Так чи інакше, перше, що треба зробити, залишатися на місці. А далі за алгоритмом:

– Увімкнути «аварійку» та встановити аварійний знак, щоб позначити автомобіль на дорозі;

– Зателефонувати до поліції та повідомити про ДТП;

– До приїзду поліції спробувати відшукати очевидців аварії. Це можуть бути перехожі чи інші водії. Запишіть їх контакти, якщо свідки не можуть чекати на патрульну службу разом з вами;

– Зателефонувати до страхової компанії.

Рекомендується проводити фото та відеозйомку з місця аварії, щоб максимально чітко зафіксувати картину того, що відбувається. Після прибуття співробітник поліції має скласти протокол. Уважно ознайомтеся із ним. Якщо з якимось пунктом ви не погоджуєтесь, не поспішайте підписувати документ, а внесіть заперечення. Наприклад, у такій формі: «Не згоден з пунктом 3. Інформація неточна, а саме…». Щоб подати заяву на розшук водія, який втік, необхідно звернутися до відділення поліції із заявою, копією протоколу, відеореєстратором (якщо він є).

Найчастіше водій має лише одну обов’язкову страховку — автоцивілку, яка покриває відповідальність винуватця ДТП перед постраждалими.

У випадку, коли ви постраждалий, а винуватець зник, вам необхідно зв’язуватися з Моторно-транспортним (страховим) бюро, відділом захисту потерпілих внаслідок ДТП. Саме фонд проводитиме компенсацію після проходження процедури реєстрації події. Важливо подати заяву не пізніше ніж протягом трьох робочих днів із дати аварії особисто в офісі МТСБУ. Після цього з вами зв’яжеться представник МТСБУ або ви отримаєте листа щодо порядку врегулювання претензії з переліком необхідних документів.

Як правило, стандартний перелік такий:

– Заява про страхове відшкодування;

– Чинний поліс автоцивілки або посвідчення пільгової категорії;

– Паспорт чи ID-картка;

– ІПН;

– Техпаспорт;

– Банківські реквізити;

– Протокол із місця ДТП.

У деяких випадках МТСБУ може вимагати додаткові документи. Рішення про надання компенсації або про відмову у ній буде ухвалене протягом 90 днів після подання заяви. До отримання виплат від МТСБУ автомобіль не можна ремонтувати. Довести завдані збитки неможливо за допомогою чеків зі СТО та інших виписок. Якщо водій має добровільний поліс КАСКО, процедура врегулювання збитків набагато простіша. Страховка гарантує виплати навіть тоді, коли винуватець втік з місця ДТП, або ви безпосередньо винуватець. Так, власник страховки повинен зателефонувати до страхової компанії, зафіксувати страхову подію та дотримуватися вказаних рекомендацій. Ремонт транспортного засобу проходитиме за рахунок вашого страховика.

Якщо автомобіль пошкоджено на парковці і ви не бажаєте самостійно платити за ремонт машини, радимо викликати поліцію та зв’язатися зі своєю страховою компанією, яка роз’яснить, як діяти далі. Крім цього, зверніться до служби охорони паркування. Якщо вона платна, на території мають бути камери, які зняли горе-водія.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти