Конфіскація авто під час війни: коли справді мають на це право та чи можна його повернути

Для конфіскації майна під час війни існують відповідні статті в Конституції України, Цивільному кодексі, а також законах Про правовий режим воєнного стану та Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Проте варто зазначати, що громадянин не втрачає право власності на авто, яке у нього вилучають. Відчуження передбачено лише в окремих випадках і має компенсуватись державою.

Крім того, машину можуть повернути власнику, після оголошення демобілізації чи навіть після виконання необхідного завдання Збройними силами.

Для реквізиції майна громадян мають бути дотримані чотири умови:

• Відчуження майна приватних осіб здійснюється виключно на оплатній основі. Тобто попередньо, або вже після конфіскації, вартість майна має бути відшкодована.

• Рішення про вилучення майна ухвалюється лише вищим командуванням Збройних сил України або окремо визначених їх підрозділів. Крім того, необхідне погодження дій з державною адміністрацією. Начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони не мають такого права.

• Реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням. Необхідно підписати акт встановленого зразка із зазначенням підстав для вилучення, а також вказанням ознак майна та розміру компенсації.

• Перед тим, як реквізувати майно, необхідно здійснити оцінку ринкової вартості майна. Оригінал документа передається власнику. Проте важливо зазначити, що у зоні ведення бойових дій допускається вилучення майна без погодження дій з державною адміністрацією. Про це свідчить стаття 3 закону Про правовий режим воєнного стану.

Джерело vikna.tv
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти