Водіям розповіли, що таке OBD-сканер та як його можна використовувати самостійно

Сучасні автомобілі завжди сканують свої бортові компоненти, виконуючи функції самодіагностики. Якщо результати, надіслані назад на комп’ютер автомобіля, не відповідають стандартним робочим параметрам, вони зберігаються у бортовій системі пам’яті несправностей, повідомляють в Carbuzz.

OBD-сканер — це діагностичний інструмент для автомобілів, який можна використовувати для доступу до звітів про помилки, що зберігаються в пам’яті комп’ютера вашого автомобіля.

Бортові комп’ютери з’явилися в 1969 році, але системи діагностики транспортних засобів стали стандартними лише приблизно в 1988 році, а потім стали необхідними в 1991 році.

Різниця між зчитувачем OBD-I та OBD-II

Такі сканери легко підключати та зчитувати помилки за допомогою різноманітних мобільних додатків, програмного забезпечення та засобів діагностики автомобіля. Їх можна використовувати в більшості сучасних автомобілів, від спортивних до SUV. Наразі існує дві різні моделі зчитувачів бортової діагностики. Це пов’язано з тим, що в автомобілях, виготовлених між 1991 і 1996 роками, використовується один тип комп’ютера, а в автомобілях, випущених після 1996 року, – інший. Таким чином, кожному з них потрібен власний зчитувач автомобільного комп’ютера. На жаль, дві системи несумісні одна з одною. Сподіваємось, у майбутньому з’явиться стандартизований зчитувач кодів транспортних засобів.

Розташування порту OBD-I/II

Оскільки існують різні типи систем діагностики автомобіля, пошук порту OBD у вашому автомобілі залежатиме від того, наскільки новий ваш автомобіль. Порт OBD-II для нових автомобілів зазвичай розташований під кермом. Хоча іноді це стосується порту OBD-I, він також може бути розташований у багажнику або біля ручного гальма.

Оскільки ці точки доступу зазвичай знаходяться у відкритому доступі, а прямий доступ до комп’ютера вашого автомобіля може становити загрозу безпеці, можливо, буде гарною ідеєю придбати замок порту OBD-II.

Посібник із використання вашого OBD Reader

Незалежно від того, чи використовуєте ви старий зчитувач OBD чи новіший сканер OBD-II, кроки майже однакові. Просто виконайте такі дії:

• Спочатку переконайтеся, що ваш автомобіль вимкнено.

• Тепер знайдіть порт роз’єму OBD – зазвичай він знаходиться під кермом, але ви можете проконсультуватися з посібником користувача, щоб переконатися.

• Підключіть зчитувач автомобільних кодів OBD до інтерфейсу. Не забувайте бути обережними, вирівнюючи контакти OBD-II з роз’ємом, оскільки контакти дуже тонкі.

• Заведіть автомобіль. Якщо ви використовуєте дротовий зчитувач OBD-II, він завантажуватиметься разом з автомобілем. Якщо ви використовуєте сканер, який потребує ручної активації, зробіть це під час увімкнення запалювання.

• Тепер введіть інформацію про свій автомобіль. Зазвичай це має включати VIN-код, тип двигуна, модель автомобіля тощо. Пристрій підкаже вам про деталі.

• Розпочніть сканування, натиснувши відповідну кнопку, і залиште автомобіль на холостому ходу, поки він працює.

Ви можете стежити за прогресом, але після завершення сканування має з’явитися сповіщення. Якщо ви використовуєте зчитувач OBD, підключений до мобільного додатку, звітування можна зробити через ваш телефон.

Отримавши результати, ви можете порівняти їх із кодами автомобіля, щоб побачити, чи є у вас серйозні проблеми. Знову ж таки, якщо ви користуєтеся мобільним додатком, він може автоматично показувати відповідну інформацію.

Примітка. Ви можете залишити пристрій підключеним під час руху, щоб постійно оновлюватися. Розряд батареї мінімальний, а деякі сканери мають автоматичний режим сну.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти