Темнота у містах: додаткові правила безпеки

Коли довгими осінніми вечорами наші міста опинилися без світла, виявилося, що їздити темними вулицями, коли на них повно машин і пішоходів, доволі непросто. Більше того, навіть небезпечно.

Здавалося б, ну що тут такого – їздимо ж ми селами та заміськими шляхами, де стовпів з ліхтарями споконвіку не було. Показово, що у темному місті пік наражаються на більшу небезпеку усі учасники дорожнього руху – і водії, і пішоходи. Особливо актуально це у годину пік, коли кількість і машин, і людей найбільша.

Дальнє світло у місті вмикати не можна, тому на темних вулицях обмежена видимість дрібних об’єктів – а їх, на жаль, саме увечері багато.

За кермом

Рекомендований для знеструмленого міста режим руху може здатися дещо незвичним. Але, до речі буде сказати, причиною неприємностей на дорозі найчастіше буває саме невідповідність дій водія умовам руху.

Швидкість має бути меншою – так більше шансів помітити у темряві людину або запарковану машину, і більші можливості для вчасного гальмування.

Перед завантаженими перехрестями варто сповільнюватись аж до зупинки – суттєвою небезпекою тут будуть пішоходи, які намагатимуться перетнути вулицю по неосвітленому переходу при непрацюючому світлофорі.

Остерігайтесь місць, де традиційно проходять потоки пішоходів – навіть якщо там немає “офіційного” переходу.

Поглиблюють проблему темні підземні переходи – люди не користуються ними, переходячи вулиці по поверхні. Саме тут можна очікувати людей, що перебігають вулицю поза перехрестями. Зупинки громадського транспорту – теж небезпечне місце у пору, коли недоступні підземні переходи.

Стережіться першого ряду (правої сторони проїзної частини): тут можуть стояти запарковані машини, звісно, без габаритних вогнів. У променях вашого ближнього світла їхні катафоти (світловідбивачі) можуть бути помітними лише впритул.

В умовах щільного потоку транспорту, та ще й декілька рядів, коли не видні чітко ані розмітка, ані краї проїзної частини, можна порадити обмеження у маневрах.

Уникайте складних еволюцій на вулицях з напруженим рухом: обгонів, зайвих змін смуги, можливо навіть поворотів наліво на завантажених транспортом нерегульованих перехрестях.

Так, спираючись на свій досвід та фізичний стан, ви можете бути впевненими, що в складних умовах не накоїте помилок. Але де гарантія, що всі ваші сусіди за потоком настільки ж бездоганні?

Пішки

Пішохід у центрі міста, особливого великого, у випадку відключення вуличного освітлення конкретно ризикує здоров’ям: у контровому світлі зустрічних фар водій може побачити людину буквально в останню мить. Тому усі поради пішоходу стосуються його помітності на дорозі:

Виходьте на дорогу для переходу лише після того, як переконаєтесь, що водії вас бачать.

Враховуйте, що за наявності двох зустрічних транспортних потоків водії можуть погано бачити пішоходів. Адже численні яскраві фари засліплюють зустрічних водіїв.

Майте на одязі, взутті чи сумці світловідбиваючі елементи (флікери).

При переході вулиці замість флікера можна тримати у руці телефон з увімкненим ліхтариком, спрямованим у бік машин.

Не стійте близько до проїзної частини на тротуарі. У темряві неуважний водій, засліплений зустрічними фарами, може “загубити” край проїзної частини і виїхати на тротуар.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти