Раптова відмова гальм: як впоратися і не потрапити в ДТП

Напевно, навіть у найстрашнішому сні водієві ніколи не насниться ситуація, в якій на автомобілі відмовили б гальма. Всі автолюбителі щиро хочуть вірити в те, що з ними такого вже точно не станеться. Однак це цілком реальна життєва картина, в яку може потрапити кожен, навіть найдосвідченіший водій.

Але що робити, якщо раптово відмовили гальма, і як зберегти не лише себе та пасажирів, а й інших учасників руху? Відповідь на це дали автомобільні експерти, повідомляє “Твоя МАШИНА”

1. Що потрібно зробити за секунду після виявлення несправності

А діяти треба справді блискавично. Як тільки ви зрозумієте, що гальм більше немає, необхідно відразу сповістити всіх оточуючих учасників руху про те, що ваш транспортний засіб став небезпечним. В першу чергу слід увімкнути сигнал аварійної зупинки, щоб автомобілі, що їдуть позаду і попереду, були потенційно готові до несподіванок. Цілком можливо, що водії навколо зрозуміють, у чому річ, а щоб їм у цьому допомогти, важливо якнайчастіше сигналити настирливим чином.

Паралельно в наказному порядку потрібно змусити всіх пасажирів пристебнутись ременями безпеки, адже ймовірність зіткнення з іншими автомобілями або перекидання дуже висока. А щоб отримати серйозні травми, не пристебнутому пасажиру достатньо лише 30 км/год.

Одночасно з попередніми діями водієві слід оцінити обстановку та зрозуміти, що робити для швидкої аварійної зупинки автомобіля. Добре, якщо лихо трапилося на підйомі, тоді буде достатньо включити гальмо стоянки і дочекатися повної зупинки транспортного засобу. Але якщо неприємність сталася на спуску, рекомендується негайно знайти найближчий бордюр або огорожу, адже ні гальмо стоянки, ні знижена передача не зможуть повністю зупинити автомобіль на сильному спуску.

Хоча трохи швидкість вони все ж таки скинуть. Дочекайтеся, коли автомобіль пригальмує, і починайте повільно притискатися до огорожі або бордюру. Сила тертя в цьому випадку спрацює не гірше за робоче гальмо, і навіть пошкоджений кузов не повинен вам сильно турбувати, адже це найкращий з можливих результатів.

2. Три головні причини відмови гальм та порядок дій водія

Насправді є цілком робоча схема дій водія при відмові гальм у нормальних умовах. Важливо чітко дотримуватися інструкції та розуміти, що узбіччя – кращий варіант, ніж зустріч із вантажівкою.

Розглянемо схему докладніше:

1. Причиною відмови гальм може стати низький рівень гальмівної рідини. Тому якщо при натисканні на педаль гальма машина не зупинилася, відпустіть гальмо і натисніть ще раз, і так до тих пір, поки рідина, що залишилася, не прокачається по системі. Як правило, після двох або трьох натискань гальма повернуться до своїх параметрів.

Порада! Не забудьте негайно заїхати на СТО, перевірити рівень гальмівної рідини та долити до заводських параметрів.

2. Друга причина, через яку машина може відмовитися гальмувати – це сторонній предмет, який потрапив під педаль гальма. Найчастіше в якості таких предметів виступають пластикові пляшки, які легко закочуються в невідповідне для них місце. Акуратно витягніть пляшку лівою ногою та натисніть на педаль гальма.

Порада! Ніколи не зберігайте предмети, які можуть безперешкодно перекочуватися по салону автомобіля, в районі сидіння водія – це може призвести до відмови гальмівної системи.

3. Обрив гальмівних шлангів – це ситуація, коли повернути гальма в робочий стан вже не вийде. Головна ознака такого явища – це педаль гальма, що повністю провалилася. Щоб загальмувати автомобіль, що втратив основну систему гальмування, можна включити знижену передачу, а на автомобілях з АКПП скористатися ручним гальмом.

Порада! Якщо дозволяє дорожня обстановка, розкачайте автомобіль праворуч і ліворуч з якомога ширшою амплітудою розгойдування. Інерція швидкості піде на розгойдування, і автомобіль почне помітно зупинятися.

3. Чого не можна робити при відмові гальм

Насамперед, не можна панікувати. Принаймні, у вас є три варіанти ефективного гальмування автомобіля, і будь-яка паніка збільшить час ухвалення рішення, що може бути смертельно небезпечним. Не закривати обличчя руками та не кликати нікого на допомогу. У цій ситуації ви залишаєтеся віч-на-віч із проблемою, і чим раніше буде прийнято правильне рішення, тим раніше автомобіль загальмує безболісно як для водія, так і для всіх оточуючих учасників руху.

Не потрібно на високій швидкості відразу з’їжджати на узбіччя. Якщо ви раптом відчули, що гальма не працюють, це може призвести до перекидання автомобіля, травм і навіть смерті. Якщо дорога рівна і чиста, вам пощастило – у вас достатньо часу, щоб зібратися з думками та прийняти правильне рішення. Кращим варіантом тут повільно гальмуватиме коробкою передач, після чого можна спокійно викликати евакуатор і пройти до найближчої станції технічного обслуговування.

У жодному разі не виїжджайте на зустрічну смугу руху! Якщо вже зіткнення не уникнути, краще в’їхати в автомобіль, що їде попереду. Так сумарна швидкість при зіткненні двох автомобілів буде мінімальною – від 10 до 30 км/год. Виїхавши на зустрічку, ви ризикуєте отримати силу лобового удару від 150 до 200 км/год, що в будь-якому випадку закінчиться плачевно.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти