Автомобільна мобілізація: що заборонено робити з машинами з 18 травня

З 18 травня 2024 року набули чинності зміни до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, які суттєво обмежують дії з автомобілями, що стоять на обліку в територіальних центрах комплектування (ТЦК). Ці зміни стосуються як фізичних, так і юридичних осіб, і спрямовані на забезпечення виконання військово-транспортного обов’язку.

Заборонені дії з автомобілями
Згідно з новими правилами, власники автомобілів, що стоять на обліку в ТЦК, не можуть:
– Переміщати автомобілі в інші області України.
– Вивозити автомобілі за межі країни.
– Передавати права власності на автомобілі іншим фізичним і юридичним особам.
– Здавати автомобілі в оренду.
– Використовувати автомобілі як заставу.

Ці заборони зумовлені необхідністю гарантувати, що автомобілі, які можуть бути задіяні для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань, будуть доступні в разі потреби.

Нові обов’язки для власників авто
Власники автомобілів, незалежно від їхньої статі та ставлення до військового обов’язку, зобов’язані дотримуватися таких правил:

– Інформувати ТЦК про місцезнаходження транспортних засобів, якщо планується їхнє переміщення в іншу область на строк не більше місяця.

– Здавати автомобілі та техніку на збірні пункти і до військових частин у строки та за адресами, зазначеними в частковому наряді, який видається головою місцевої державної адміністрації.

Обов’язки підприємств та організацій
Підприємства, установи та організації, які володіють транспортними засобами, також зобов’язані забезпечувати їхнє доставлення на збірні пункти та у військові частини під час мобілізації. Обсяги транспортних засобів, які будуть передані ЗСУ, визначаються місцевими державними адміністраціями на підставі даних, наданих ТЦК.

Порядок повернення та компенсації
Кабінет Міністрів України визначає порядок виконання військово-транспортного обов’язку, включно з нормами безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки. Основні положення включають:

– Повернення автомобілів власникам після оголошення демобілізації на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються дані про власників, технічний стан і залишкову вартість автомобілів.

– Повернення автомобілів здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

– Порядок компенсації шкоди, заподіяної транспортним засобам внаслідок їх використання в період мобілізації, також встановлюється Кабінетом Міністрів.

Джерело Апостроф
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти