У спеку ризик аварій зростає вдвічі: що потрібно робити водіям, щоб уникнути біди

З настанням літньої спеки українські автомобілісти можуть опинитися перед підвищеним ризиком на дорогах. Експерти попереджають, що недостатнє вживання води в спекотні дні може подвоїти ймовірність нещасних випадків, що може виявитися фатальною помилкою для багатьох водіїв.

Грем Конвей, автомобільний експерт з Select Van Leasing, заявив, що водії, вирушаючи в тривалі літні поїздки, часто уникають пити воду, щоб скоротити кількість зупинок. Однак побічні ефекти зневоднення можуть бути настільки ж небезпечні, як і водіння в стані алкогольного сп’яніння. Це твердження підкріплюється дослідженням, проведеним 2015 року в Університеті Лафборо й опублікованим у журналі Physiology and Behaviour.

У дослідженні чоловіки-водії моделювали водіння в умовах нормальної гідратації та зневоднення. Результати показали, що зневоднені водії роблять удвічі більше помилок і беруть участь у більшій кількості дорожньо-транспортних пригод, ніж їхні гідратовані колеги. Ці помилки можна порівняти з помилками водіїв, які перебувають під впливом наркотиків і алкоголю.

Експерти рекомендують випивати близько 6-8 склянок води на день, щоб підтримувати необхідний рівень гідратації, і збільшувати цю кількість у спекотну погоду.

Грем Конвей радить автомобілістам пам’ятати про це і підвищувати споживання води в спекотні дні, особливо під час далеких поїздок. Він попереджає, що наслідки зневоднення можуть включати втому, млявість, запаморочення, головні болі, сплутаність свідомості, м’язові спазми і загальну втрату концентрації, що може катастрофічно позначитися на стандартах водіння.

Також наголошується, що використання кондиціонера може створити помилкове відчуття безпеки. Водії можуть не відчувати впливу сонця доти, доки воно не завдасть шкоди. Кілька досліджень засвідчили, що ультрафіолетове випромінювання може легко проникати через лобові та бокові стекла автомобіля, пошкоджуючи шкіру і тканини очей.

Джерело Express
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти