Зачепив іншу машину: що робити водієві в такій ситуації

Випадково пошкодити інший автомобіль, на жаль, може кожен водій. Особливо в щільному міському потоці. Між тим, багато автомобілістів навіть не замислюються над тим, як діяти в такій ситуації і починають панікувати, коли потрібно ухвалювати тверезі та зважені рішення. Експерти “РБК-Україна” вирішили позбавити українських автомобілістів від подібних проблем і підготували чіткий алгоритм дій на випадок пошкодження чужого автомобіля.

Насамперед варто розуміти, що будь-яке зіткнення транспортних засобів, згідно з ПДР, вважається дорожньо-транспортною пригодою. Закон забороняє залишати місце ДТП. За це передбачено штраф 3400 гривень, 15 діб арешту або позбавлення прав на строк до двох років.

Оцінка завданих збитків
Цей етап вкрай важливий, оскільки визначає подальші дії. Найкраще запросити для оцінки знайомого майстра з кузовного ремонту. Іноді усунути пошкодження можна при незначному вкладенні коштів.

Розрахунок на місці чи…?
Дуже часто українські автомобілісти розходяться миром, розраховуючись за шкоду на місці. Якщо немає розбіжностей, цей варіант здається найпростішим рішенням. Однак варто розуміти, що в такій ситуації винуватець події не отримає компенсацію за страховкою, а якщо потерпілий виявиться недобросовісним водієм, то, взявши гроші, надалі може повторно заявити про ДТП у поліцію. У зв’язку з цим експерти все ж рекомендують оформляти інцидент через європротокол або виклик поліції.

Зафіксуйте ситуацію
Навіть якщо здається, що ситуацію вдається вирішити миром, краще зафіксувати все на камеру. Якщо потім потерпілий передумає і почне “гойдатися”, навіть найменші деталі навколишнього оточення можуть мати вирішальне значення. Наприклад, погане освітлення, огляд або погодні умови, неправильно запарковані автомобілі тощо. Усе це так чи інакше могло б вплинути на ваші дії.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти