Що робити, якщо спустило колесо під час руху: покрокова інструкція для українських водіїв

Водіння автомобіля зі спущеним колесом – це ситуація, з якою хоча б раз у житті стикався майже кожен водій. Незважаючи на поширеність таких інцидентів, важливо знати, як діяти правильно, щоб мінімізувати ризики для себе та оточуючих. SUV News поділилося корисними порадами, які допоможуть водіям не тільки уникнути паніки, а й діяти оперативно та безпечно.

Читайте також:

Яку кнопку в автомобілі не можна натискати під час дощу: повинен знати кожен водій

Можуть обвалитися вже сьогодні: два великі автомобільні мости в Україні перебувають на межі руйнування

Українські суди почали виправдовувати визнаних п’яними водіїв: у чому причина

Перше, що потрібно зробити: Оцінка ситуації
Коли колесо починає спускати просто під час руху, насамперед потрібно спробувати зрозуміти, наскільки серйозна проблема. Водієві важливо швидко оцінити, чи вистачить повітря в шині, щоб доїхати до безпечного місця, наприклад, до найближчого шиномонтажу або СТО.

Визначення стану шини:

Якщо повітря спускає повільно, але шина ще тримає форму, можливо, ви зможете проїхати ще кілька кілометрів. Однак, слід пам’ятати, що навіть за наявності повітря, шина може бути пошкоджена або проколота так, що її використання небезпечне.

Якщо інцидент стався недалеко від сервісу, найкраща порада – залишити автомобіль і пішки вирушити по допомогу, не ризикуючи подальшими пошкодженнями автомобіля.
Важливість підготовки: Інструменти та запасне колесо

Кожен водій повинен мати в автомобілі базовий набір інструментів для заміни колеса і, звісно, запасне колесо. Якщо воно у справному стані, ви зможете самостійно замінити пробите колесо без необхідності шукати найближчий шиномонтаж. Це особливо актуально, якщо інцидент стався в місці, де СТО немає поблизу.

Як альтернативу можна використовувати насос або компресор для тимчасової підкачки шини, що дасть змогу доїхати до майстерні без істотних проблем. Однак це варто робити лише в разі незначного пошкодження покришки.

Їзда на спущеній шині: Обмеження швидкості
Якщо колесо все ж пошкоджено, але все ще частково тримає повітря, важливо не забути ввімкнути аварійну сигналізацію і дотримуватися обмеження швидкості. Експерти рекомендують дотримуватися таких правил:

Якщо шина ще може тримати тиск, рухайтеся зі швидкістю до 40 км/год.

Якщо шина повністю спущена і її неможливо підкачати, ваша максимальна швидкість не повинна перевищувати 10 км/год.

При цьому будь-які різкі маневри можуть бути вкрай небезпечні. Керування автомобілем з пошкодженою шиною вимагає максимальної обережності – плавно гальмуйте, уникайте крутих поворотів і прискорень. Важливо не наражати себе та інших учасників руху на додаткову небезпеку.

Тимчасові рішення для екстреної ситуації
Іноді, щоб запобігти подальшій втраті повітря, можна використовувати тимчасові, але досить ефективні способи. Наприклад:

Саморіз у місце проколу. Це тимчасове рішення може допомогти зупинити витік повітря. Просто вкрутіть саморіз в отвір, що дасть змогу зменшити падіння тиску доти, доки ви не доїдете до СТО.

Вода всередині шини. Якщо поруч немає сервісів, а у вас під рукою немає інших засобів, ви можете залити в шину близько 1,5 літра води. Під час руху вода рівномірно розподілиться по внутрішній поверхні шини і допоможе уповільнити витік повітря.

Обидва методи є лише тимчасовим заходом і в жодному разі не замінюють повноцінного ремонту.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти