Не доводьте до біди: сім правил безпечного водіння в нічний час

Нічна їзда пов’язана з цілою низкою загроз, які українські автомобілісти нерідко ігнорують. Як наслідок – величезна кількість аварій у темний час доби. Експерти звертають увагу на сім важливих правил безпечного водіння в цей період доби, яких слід дотримуватися, щоб не потрапити в халепу.

Читайте також:

Новий «зимовий» штраф для водіїв: що пропонують у Раді

Інакше втратите права: не сідайте за кермо автомобіля після прийому цих ліків

Синій дим із вихлопної труби: чому досвідчені водії панічно його бояться

1. Переконайтеся, що ваші фари в хорошому стані
Наявність справних і чистих фар у нічний час може мати ключове значення в забезпеченні безпеки водіння в темний час доби. Важливо не тільки перевіряти справність світлотехніки, а й стан лінз, які мають властивість забруднюватися і мутніти з часом. Краще подбати про це заздалегідь.

2. Тримайте лобове скло та вікна в чистоті
За поганого освітлення особливо важливо мати хороший огляд з водійського сидіння. Якщо лобове скло брудне, це може стати проблемою. Важливо також звертати увагу на стан лобового скла та справність двірників. Наявність тріщин і навіть дрібних сколів може погіршити огляд для водія. Двірники ж в умовах опадів вночі стають просто незамінними.

3. Переконайтеся, що ви добре бачите дорогу.
Багато водіїв навіть не знають про наявність у них проблем із зором у темний час доби, поки не опиняться за кермом уночі. У деяких людей існують певні відхилення, які не дають їм змоги чітко бачити предмети в умовах поганого освітлення. Краще з’ясувати це заздалегідь. Також не варто забувати, що навіть водій із гарним зором може на мить осліпнути, якщо зустрічний транспорт світитиме йому фарами в обличчя. Тому важливо не дивитися на джерело світла в такій ситуації, перевівши погляд униз і вправо.

4. Підтримуйте оптимальну швидкість руху
Незалежно від того, наскільки добрий ваш зір, вночі він природним чином обмежений. Вам потрібно більше часу, щоб помітити і відреагувати на все, що може зустрітися на вашому шляху. Хоча ви не можете контролювати кожну потенційну ситуацію, яка може виникнути на дорозі, ви можете контролювати свою швидкість. Коли ви їдете повільно і рівномірно, ви даєте собі більше часу, щоб зреагувати і уникнути потенційного зіткнення.

5. Уникайте відволікаючих чинників
В умовах, коли в будь-який момент ви можете зіткнутися з небезпекою, важлива максимальна концентрація. У такій ситуації не можна відволікатися на телефони, розмови та гучну музику. Усе, що відволікає вас від дороги навіть на секунду, може збільшити ризик потрапити в аварію.

6. Не сідайте за кермо втомленим, п’яним або хворим
Водіння вимагає вашої зосередженості та повної уваги. Не сідайте за кермо в нетверезому вигляді. Алкоголь впливає на вашу фізичну координацію та судження. Ви можете почуватися впевненіше, але ваша здатність оцінювати ситуації та швидко приймати рішення різко знизилася. Те ж саме стосується випадків, коли ви виснажені або хворі.

7. Підтримуйте свій автомобіль у хорошому технічному стані
Керувати технічно справним автомобілем важливо завжди, але особливо вночі. У такій ситуації критично важливо бути впевненим у справності всіх систем, вузлів і агрегатів, оскільки контроль над автомобілем має бути максимальним.

Джерело SlashGear
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти