Автомобільна мобілізація в Україні: кому з водіїв варто бути напоготові

В Україні встановлено можливість вилучення транспортних засобів у громадян, підприємств, органів влади та самоврядування з метою задоволення потреб Збройних Сил України, повідомляє видання “Апостроф”. Ця можливість передбачена законом “Про внесення змін до статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у контексті військово-транспортного обов’язку.

Механізм мобілізації транспортних засобів під час війни регулюється Положенням про військово-транспортний обов’язок, яке було затверджено урядовою постановою № 1921 від 28 грудня 2000 року. Щокварталу МВС надає інформацію про реєстрацію, перереєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, що належать підприємствам, установам та організаціям, які потенційно можуть бути передані для використання ЗСУ та іншим військовим формуванням у разі воєнного стану.

Проте, законодавство передбачає перелік осіб і установ, які не підлягають вилученню транспортних засобів. Цей перелік включає дипломатичні та консульські установи інших країн, представництва міжнародних та іноземних організацій, іноземців та осіб без громадянства, банки державного сектору, підприємства, організації та установи з високою суспільною значущістю, а також підприємства, організації та установи, що виконують мобілізаційні завдання.

Процес мобілізації транспортних засобів включає визначення потреби у необхідній кількості техніки та транспорту для виконання мобілізаційних завдань, їх розподіл між обласними адміністраціями, а далі – між районами та містами обласного підпорядкування. Держадміністрації передають ліміти необхідної кількості автомобілів та іншої техніки підприємствам, організаціям, установам та громадянам за дорученням Територіальних Центрів Комплектування.

Власники транспорту мають право обирати, які автомобілі передати на потреби ЗСУ, а які залишити собі. Під час процедури вилучення транспортного засобу проводиться документування його технічного стану, мобілізаційної готовності та оцінки вартості, при цьому оцінка здійснюється за ініціативою власника та за його власні кошти.

По закінченні воєнного стану передбачена процедура повернення транспортних засобів підприємствам, установам та організаціям. Військові частини, підрозділи, установи та організації військових формувань, для яких цей транспорт був залучений, здійснюють повернення протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти