Автомобільна мобілізація: кому потрібно бути готовим у 2024 році

Через повномасштабне вторгнення та агресію РФ, в Україні продовжує діяти правовий режим військового стану, в рамках якого проводяться мобілізаційні заходи. Останні не оминають і автовласників.

Під час військового стану власники автомобілів можуть втратити транспортні засоби в рамках примусового відчуження, мобілізації та платного вилучення.

Примусове відчуження: Машину оцінюють за ринковою вартістю та вилучають із компенсацією втрат. Ініціюється військовим командуванням та військово-цивільними адміністраціями. Як правило, узгоджується з місцевою владою, хоча в зоні активних бойових дій такі заходи здійснити не завжди виходить.

Мобілізація: Тут право власності залишається за власником, майно може бути повернене після закінчення воєнного стану. Проводиться відповідно до лімітів та планів щодо затверджених МВС реєстрів. Транспортні засоби беруть у підприємств, а не приватних осіб.

Вилучення: Тут уже йдеться про майно приватних осіб. Здійснюється на платній основі, але компенсацію можуть виплатити поетапно протягом п’яти років після закінчення воєнного стану.

У кожному разі ці заходи застосовуються у виняткових ситуаціях для підтримки обороноздатності країни. Усі вони проводяться лише відповідно до закону та за затвердженою законодавством процедурою.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти