Автомобільні штрафи: чи потрібно оскаржувати та як правильно це робити

Автомобільні штрафи – поширена в Україні практика, спрямована на боротьбу з порушеннями правил дорожнього руху та забезпеченням безпеки на дорогах. Водночас нерідко трапляється так, що водії категорично не згодні на накладене на них стягнення, стверджуючи, що оштрафовані були помилково або внаслідок несумлінних дій поліції. У зв’язку з цим можна сказати, що від штрафів в Україні не застраховано жодного автомобіліста, а отже, кожен має знати, як діяти в подібній ситуації.

Експерти видання РБК-Україна звертають увагу, що автомобільні штрафи бувають різні залежно від методу ухвалення рішення та конкретного порушення. Наприклад, штраф за перевищення швидкості може прийти поштою після фіксації порушення дорожніми камерами. Стягнення необхідно сплатити протягом 10 днів, тоді ви отримаєте 50% знижки. Такий самий термін дається на оскарження рішення. Якщо цього не зробити, справу буде передано виконавчій службі, яка може заарештувати майно, рахунки боржника та стягне вже понад 1050 гривень разом із судовими витратами.

Юристи зазначають, що оскаржити подібні штрафи в поліції часто немає сенсу, до того ж звернутися після відмови в МВС до суду вже не вийде. Єдиною перевагою може бути відсутність плати за розгляд скарги.

У суді за звернення доведеться заплатити 537 грн судового збору. Якщо вирішите йти до апеляції, то там сума обігу зросте до 805 грн. У касації доведеться віддати 1074 грн. Зрозуміло, гарантії, що ви переможете, ніхто не дасть. Але якщо ви виграєте справу, гроші вам повернуть.

У випадку, якщо штраф на водія безпосередньо накладає співробітник поліції, а не система автоматичної фіксації, то його слід сплатити за 15 днів. Знижок тут не передбачено. В іншому процедура оскарження аналогічна. Важливо простежити ухвалення рішення суду, оскільки робота кореспонденції не завжди налагоджена ідеально. Також слід вивчити, чи потрапила копія рішення до підрозділу поліції, який наклав штраф, щоб відповідні зміни були внесені до відомчих баз даних. Буває, що цього не відбувається і визнаний невинним водій потім отримує нові проблеми через нескасоване рішення і змушений доводити очевидне.

Експерти рекомендують завжди оцінювати ризики та витрати на судові суперечки. Якщо штраф становить незначну суму порівняно із судовими витратами, слід замислитись про доцільність оскарження рішення. Також завжди краще проконсультуватися щодо штрафів із практикуючими юристами.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти