Нові акцизи на пальне: газ буде коштувати, як бензин?

Депутат від фракції “Слуга народу” Олексій Мовчан став автором та зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на пальне”. Він наголошує, що якщо його законопроєкт буде прийнятий, бензин подешевшає на 2,9–3,0 грн.

Олексій Мовчан: Ми пропонуємо використовувати справедливий підхід до всіх автомобілістів там, де ставка для всіх видів палива однакова – на рівні €139.

Повного тексту законопроєкту ще не опубліковано.

“Зараз акцизи прописані для бензинів на рівні €213, для дизеля – €139 і для автомобільного газу – €52. Це призводить до нерівності різного виду палива на одному ринку. Ми пропонуємо використовувати справедливий підхід до всіх автомобілістів там, де ставка для всіх видів палива однакова – на рівні €139”, – розповів Мовчан у коментарі агентству УНІАН.

Олексій Мовчан прогнозує, в разі, якщо його законопроєкт буде ухвалений, що ціни на дизельне пальне не зміняться, автогаз подорожчає на 3–3,4 грн, а бензин подешевшає на 2,9–3,0 грн.

“Тобто за сьогоднішніми цінами газ може коштувати 14 грн, а бензин близько 18 грн. Тоді споживач прийматиме рішення у сторону бензину, оскільки користуватися російським газом буде невигідно”, – заявив політик.

Також він зазначив, що українські нафтопереробні заводи можуть закритися через те, що зараз скорочується споживання бензину і зростають продажі дешевого автомобільного газу з Росії.

“У нас у країні залишився один нафтопереробний завод, який нормально працює, але якщо збережеться темп падіння споживання бензину, яке відбувається у країні з 2012 року, то в найближчі кілька років завод може закритися. Це означає, що ми будемо ще більше залежними від імпорту, ніде буде переробляти українську нафту, і скоротяться робочі місця”, – зазначив нардеп.

Автор законопроєкту вважає, що в разі ухвалення нових акцизів, бюджет отримає додатково приблизно 5 млрд грн, від податків, які будуть сплачувати нафтопереробні заводи. За його словами, купуючи дешевий імпортний російський газ, ми займаємося прямим фінансуванням країни-агресора. Також зазначив, що зараз приблизно 45% автомобільного газу Україна купує в Росії та близько третини – у Білорусі, “хоча є ймовірність, що це той самий російський газ”.

Мовчан заявив, що його підтримують усі нафтопереробники України, зокрема і державний Шебелинський НПЗ.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти