Водіям розповіли, як не потрапити до ДТП на зимовій дорозі

Зимова їзда сповнена несподіванок. Щоб знизити ризик, слід дотримуватись деяких правил, передає «Твоя МАШИНА».

Як тільки погода погіршилася, варто зменшити швидкість і збільшити дистанцію між автомобілями. Також рекомендується утриматися від різких маневрів, тому що на льоду машину може занести.

Натискати педалі газу та гальма потрібно плавно. Також варто періодично перевіряти зчеплення коліс із дорогою. Робити це можна за плавного гальмування. Це дозволить зрозуміти, наскільки дорога слизька і коли колеса починають блокуватися.

Якщо машина оснащена системою ABS, то під час екстреного гальмування потрібно утримувати педаль гальма під тиском. Якщо ABS немає, то не можна допускати повного блокування коліс. Гальмувати потрібно уривчастими натисканнями на педаль, щоб зберегти контроль над машиною.

У разі занесення автомобіля не можна гальмувати. Усі дії повинні виконуватися кермом та педаллю газу. Якщо передній привід, то акуратне використання керма і плавне збільшення подачі палива дозволять стабілізувати машину і повернути їй прямолінійний напрямок руху. У випадку із заднім приводом при занесення необхідно скинути швидкість і повернути кермо у бік занесення.

Найстабільніше поводиться повнопривідний автомобіль. Але зрив у ковзання відбувається різко, і треба пам’ятати. Набирати швидкість потрібно плавно. За достатньої тяги машина знову стане керованою.

Ситуацію слід передбачати. Наприклад, якщо дорога погано очищена, освітлена, видно ділянки льоду або попереду крутий поворот, варто заздалегідь знизити швидкість і зосередитися.

У дворах та на відкритому паркінгу їздити треба повільно, щоб у екстреній ситуації встигнути загальмувати. Крім того, гальмувати необхідно виключно на рівних колесах – якщо вони вивернуті, занесення не уникнути.

Якщо зіткнення неминуче, то не можна робити різких рухів – вони лише погіршать ситуацію. Потрібно постаратися зберегти максимальний контроль над машиною.

Джерело news.obozrevatel.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти