Водіям розповіли, як уникнути аквапланування

Відлига привносить на дороги калюжі, які є джерелом одного з найнебезпечніших явищ для автомобілістів. Експерти розповіли, чим небезпечне аквапланування та як з ним боротися.

Аквапланування називають повну або часткову втрату зчеплення машини з дорожнім полотном на мокрій дорозі. Чим більша швидкість, тим швидше, що автомобіль почне ковзати по воді. Повернути керування буває складно, тому треба передбачати це явище.

Аквапланування трапляється не так часто, щоб усі водії одразу розуміли, як воно виглядає. Спочатку різко збільшаться обороти мотора, так як сила тертя вже не впливатиме на колеса, і силовому агрегату потрібно менше зусиль для їхнього обертання. Тому помітно легше обертатиме кермо. Якщо машина ковзала по воді, то залишається лише плавно відпустити педаль газу і дати можливість автомобілю сповільнитись природним чином.

Щоб уникнути аквапланування, слід стежити за станом шин – не варто чекати, поки шини зносяться до мінімально допустимих 1,6 мм (для літньої гуми) або 4 мм (для зимової). У міру зменшення товщини протектора зростає ризик втрати зчеплення. На зношених шинах втратити управління можна вже за 50 км/год, тому перед калюжами швидкість слід скидати.

Джерело tarantas.news
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти