Яка техніка може надійти зі США за ленд-лізом і коли Україна за неї платитиме

9 травня президент США Джордж Байден підписав закон S. 3522 про ленд-ліз, який має наблизити українську перемогу за рахунок технічного апгрейду Збройних Сил України.

Ленд-ліз – це не лише зброя. Це допомога всім тим, що потрібне для перемоги. Наприклад, в СРСР прямували не лише танки та літаки, а величезна кількість сировини – починаючи від броньованої сталі та пороху, а також верстати, локомотиви, навіть консерви.

США мають значні запаси озброєння, яке зараз перебувають на базах зберігання. Йдеться про тисячі одиниць танків, БМП, САУ та іншу техніку. Значна кількість систем протиповітряної оборони, літаків та іншої складної військової техніки може бути передана одразу зі складу збройних сил США, як це було з гаубицями M777.

І передаватиметься та зброя, яка, на думку Києва, Пентагону та Білого дому, буде найнеобхіднішою для України.

Важливо, що передачею техніки або гармат не обмежаться. Наприклад, щоб передати в робочому вигляді САУ M109A6 Paladin, потрібно навчити механіків-водіїв та техніків, які будуть обслуговувати установки, подбати про запасні частини, рідини, фільтри та інші “дрібниці”, від яких залежить справність техніки.

Крім зброї, ленд-ліз передбачає передачу ресурсів, компонентів, цивільної техніки. Якщо для перемоги Україні будуть потрібні ті ж локомотиви – їх нададуть, якщо техніка для будівництва житла та будівельні матеріали – вони будуть.

Згідно з назвою Lend-Lease – це з англійської позика-оренди. Тож не все буде безкоштовно. Насправді ж у законі про ленд-ліз вказано, що американці не вимагатимуть оплату. Інше правило ленд-лізу – за все, що передано країні, але знищено у боях, платити не потрібно. А через те, що залишилося після перемоги (а ленд-ліз діятиме до остаточної перемоги), можна буде платити довгий час.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти