Безкоштовне розмитнення авто: яка зараз процедура та список необхідних документів

В Україну без мит можна ввозити будь-які автомобілі, крім тих, що були виготовлені в Росії чи Білорусі. Під дію “нульового розмитнення” підпадають легковики, вантажні автомобілі, автобуси.

Проте, як зазначають експерти, українці повинні враховувати інші законодавчі обмеження: легковий автомобіль має бути екологічного стандарту не нижчим за “Євро-2”, а решта – не нижчим за “Євро-5”. Насправді більшість легкових автомобілів з 1996 року випуску відповідає необхідному стандарту, а вантажних – з 2009 року.

“Нульовим розмитненням” можуть користуватися фізичні особи. Пакет документів залежить від країни покупки, типу покупки та інших факторів. Проте, як зазначають фахівці, обов’язковим є свідоцтво про реєстрацію та договір купівлі-продажу. Також власникам необхідно оформити експортну декларацію у митного брокера на території ЄС та страховку, якщо ви самостійно транспортуєте автомобіль в Україну.

Спочатку власник купує автомобіль за кордоном та знімає його з обліку. Митну декларацію можна оформити самостійно через “Єдине вікно” митниці онлайн або за допомогою митного брокера. Головна умова – формувати документ потрібно до перетину кордону, на якому важливо вказати пункт пропуску, через який ви завозитимете автомобіль.

Після перетину кордону необхідно прибути на внутрішній митний термінал, який також обирається наперед, коли відбувається оформлення попередньої декларації. Також потрібно пройти сертифікацію та отримати сертифікат відповідності транспортного засобу, після чого автомобіль оглядає експерт, а ви сплачуєте збір до ПФУ та ставите автомобіль на облік у сервісному центрі МВС.

Митних платежів немає, але власники повинні враховувати вартість супутніх послуг – витрати на доставку, сертифікацію та внесок до Пенсійного фонду у розмірі 3-5% від вартості транспортного засобу.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти