Розмитнення авто через “Дію”: стали відомі подробиці майбутньої процедури

Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про розмитнення легкових автомобілів в “Дії”.

Пропозиція дуже проста та забезпечує подачу декларації через Єдиний веб-портал державних послуг, по-простому — Дію. Можливість може бути реалізована як в мобільному додатку, так на сайті. Детальний порядок розроблятиме Кабмін після голосування в стінах Парламенту.

Як повідомляє Авто24, нові правила будуть використані лише для легкових автомобілів, нових та вживаних. Для інших категорій транспортних засобів процедура та вартість митного оформлення залишиться такою ж, як зараз. Незмінним залишається й екологічний стандарт — не нижче “Євро-2”, тобто від 1996 року випуску.

Новий механізм стосуватиметься як фізичних, та і юридичних осіб. Щоправда, для останніх передбачене виключення — за бажанням компанії, авто віком понад 3 роки можна буде розмитнити за класичною процедурою, без “Дії”, а з шляхом подання декларації через спеціальні брокерські програми.

Для того, щоб розмитнити автомобіль з-за кордону, більше не потрібно буде заповнювати митні декларації чи звертатися до митного брокера. Для оформлення достатньо буде ввести основні дані про автомобіль:

– тип, марка та модель;
– рік виготовлення;
– VIN-код
– об’єм двигуна (куб.см);
– тип палива;
– відомості про документи на автомобіль (свідоцтво про реєстрацію, експортна митна декларація, інші супровідні документи).

Розрахунок митних платежів та оплата також відбуватиметься в додатку “Дія”. Для оплати платежів майбутній власник авто матиме близько місяця часу. Оскільки податки більше не залежатимуть від митної вартості автомобіля, а розраховуватимуться автоматично за чітко визначеною формулою, зникає потреба у фізичному огляді машини працівниками митниці.

Сертифікацію, яка є обов’язковою сьогодні, пропонують зробити добровільною. Так само як і експертний огляд в Сервісних центрах МВС. Це дозволить пройти не лише розмитнення, але й реєстрацію транспортного засобу в телефоні, уникаючи необхідності відвідування державних установ. Номерний знак присвоюватиметься автоматично, електронне свідоцтво про реєстрацію підвантажуватиметься в додаток. Фізично документ можна буде отримати поштою, а номерні знаки виготовити у будь-якій приватній компанії, що матиме ліцензію на їх виготовлення.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти