Водіям розповіли, як пережити спеку в автомобілі

Літня спека накладає свої особливості щодо експлуатації автомобіля: потрібно убезпечити водія та пасажирів від можливого теплового удару, а також захистити власний транспорт.

Перша порада в боротьбі з можливим тепловим ударом або сонячним опіком жаркого літнього дня — це, звісно, сховатись від сонця. Використовуйте всі можливі укриття, аби сховати автомобіль у тіні: дерева, паркінги, провулки.

Якщо немає можливості сховати автомобіль від сонця, то користуйтесь сонцезахисними шторками.

Друга порада: подумайте про охолодження тіла. Найпростіший і найдоступніший засіб охолодження — звичайна пляшка з водою: можна пити, можна обливатись. Проте також можна використовувати сухий лід (вкладений у тканинні чохли) або акумулятори холоду, які прикладають до голови, грудей, рук та ніг людини.

Третя порада: якщо ви знаєте, що ваші пасажири мають проблеми з тиском через спеку, обов’язково беріть з собою потрібні ліки та перевірте склад автомобільної аптечки. А ось саму аптечку зберігати на відкритому місці в салоні не варто. Пам’ятайте про сильний нагрів салону на сонці — ліки можуть просто втратити свої властивості від перегріву.

Аналогічне правило стосується вогнегасника та запальнички, навіть пластикових тримачів для телефонів та самих телефонів: ні в якому разі не залишайте їх на відритій площині в салоні автомобіля! Адже від нагрівання під сонцем всередині вогнегасника та запальнички може зрости внутрішній тиск — вони просто вибухнуть. А пластикові тримачі або корпуси телефонів можуть бути не розраховані на такі сильні нагрівання: з часом їх може розплавити та «повести».

Цікаво, що деталі салону автомобіля (передня панель та кермо) зазвичай розраховані на тривалий нагрів й можуть витримати сонце. Проте саме «зазвичай»: бували випадки неякісних панелей салону, які просто коробило. Або пересихав та осипався пластик керма. То ж не нехтуйте сонцезахисними шторками: коштують копійки, але вони реально працюють. І щоб завершити про те, як захистити салон автомобіля від сонця, радимо тент-чохол на кузов автомобіля. Цей варіант знадобиться при довготривалому зберігання автомобіля. Він потребує певних коштів при купівлі та часу на встановлення. Однак такий чохол захистить автомобіль і від сонця, і від дощу.

Один з ключових пунктів підготовки автомобіля до спеки — перевірка та доливання антифризу (охолоджуючої рідини): його рівень має бути не нижче від відмітки «MIN» та не вище від «MAX».

Коли будете доливати антифриз, також не зайвим буде перевірити й пробку на бачку охолоджувальної рідини. Адже пробка одночасно виступає клапаном, що дозволяє підтримувати необхідний тиск в системі охолодження. Якщо цей клапан заб’ється брудом, то при наступному нагріванні двигуна буде суттєве розширення антифризу без можливості скидання тиску. Через це може лопнути бачок або позривати патрубки охолодження.

Крім того, потрібно звернути увагу на шини автомобіля. Річ у тому, що від нагрівання під час руху (особливо за умови розпеченого асфальту), тиск повітря в шині суттєво зростає. Так і їхати жорстко, і пошкодження шини можна отримати.

Також під час користування автомобілем улітку важливо звертати увагу на повітря в салоні. Так, аби випустити гаряче повітря, що накопичилось під час стоянки автомобіля, потрібно відкрити всі вікна (навіть люк, якщо він передбачений) та проїхати на автомобілі пару хвилин.

Вмикайте кондиціонер поступово і за умови вже провітреного салону. А далі слідкуйте за тим, аби температура зовні та в салоні автомобіля відрізнялась не більше, ніж на 5-7 градусів — цього вже достатньо, аби відчувати приємну прохолоду.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти