Чи можна доливати масло у гарячий двигун авто: важливі нюанси, які треба знати

Бувають випадки, коли доводиться доливати масло в гарячий мотор машини (наприклад, при загорянні аварійної лампочки тиску масла) під час руху. Чи можна так робити, розповіли в виданні “Апостроф”.

В такій ситуації варто враховувати не тільки правильність рівня, а й яку температуру має олива, яка доливається. Крім того варто звернути увагу на те, в якому обсязі відбувається такий долив.

Наприклад така ситуація, водій рухався по трасі, двигун був прогрітий до робочих температур, але потім загорілася лампочка низького тиску в системі оливи.

Водій зупиняється і заливає літр оливи в мотор. Якщо такая ситуація відбувається влітку, тоді основним ризиком буде хіба що перелив або недолив за рівнем, тобто неточності внаслідок доливу “на гарячу”. А от якщо ситуація трапилась взимку, тоді ситуація дещо інша.

В зимову пору року змащувальна рідина в багажнику буде дуже холодною, тобто при заливанні в прогрітий двигун виникне сильний перепад температур. Якщо при цьому холодної оливи заливається не 50-100 грам, а цілий літр або більше, тоді наслідки можуть бути непередбачуваними.

За словами автомобільних експертів, у подібній ситуації значно зростає ризик не лише перевищення рівня або недоливу, а й появи тріщин у блоці, голівці, на деталях, а також інших дефектів стосовно окремих елементів ДВЗ. З урахуванням вищесказаного стає зрозуміло, навіщо двигуну потрібно дати час охолонути перед доливом оливи, причому взимку це особливо актуально.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти