Поліція зупинила автомобіль без причини: юристи пояснили, що робити водієві

У минулому в Україні поліція часто практикувала повсюдну зупинку автомобілів «для перевірки» документів. У процесі інспектори часто вишукували порушення, чіпляючись до водіїв. У підсумку таку практику заборонили, і тепер для зупинки транспортного засобу у правоохоронців мають бути конкретні підстави.

Читайте також:

Новий «зимовий» штраф для водіїв: що пропонують у Раді

Інакше втратите права: не сідайте за кермо автомобіля після прийому цих ліків

Синій дим із вихлопної труби: чому досвідчені водії панічно його бояться

Юристи звертають увагу, що Закон України «Про Національну поліцію» дає вичерпний перелік підстав для того, щоб зупинити автомобіль. Найчастіше це пов’язано з порушенням ПДР, а також невідкладними діями, пов’язаними з наданням допомоги постраждалим, пошуком очевидців злочинів та осіб, які їх скоїли.

Закон також наказує, що перш ніж звернутися до водія, поліцейський зобов’язаний представитися, назвати свої прізвище, посаду і звання. На першу ж вимогу громадянина інспектор зобов’язаний пред’явити службове посвідчення. Також патрульний повинен чітко і виразно назвати причину зупинки і показати докази порушення ПДР, якщо останнє стало причиною зупинки.

Невиконання хоча б однієї із зазначених вимог закону, як підкреслюють юристи, ставить хрест на законності будь-якого подальшого процесуального рішення. Навіть якщо надалі з’ясується, що водій щось порушив, це вже не матиме значення, оскільки поліцейський діяв із порушенням процедури. Якщо інспектору на це вказали, а він продовжує затримувати водія, намагаючись притягнути його до адміністративної відповідальності, експерти рекомендують дзвонити прямо на номер «102» і повідомляти про безпричинну зупинку або інше порушення з боку поліції.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти