Нові правила страхування водіїв: сім змін, які варто знати

В Україні набув чинності новий закон «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів». Як пише «Закон і Бізнес», для автомобілістів запроваджуються низка важливих змін, які слід знати кожному.

Читайте також:

Шість фраз, які поставлять поліцейського на місце під час зупинки автомобіля

Оштрафують при першій же зупинці: водіям нагадали про популярне порушення ПДР

Коли потрібно міняти літні шини в автомобілі на зимові, щоб не потрапити в халепу

Насамперед підвищується рівень захисту постраждалих у ДТП. Робиться це за допомогою поетапного зростання максимальних розмірів страхової суми. У перспективі вона має збільшитися до європейських стандартів.

Також скасовується державне регулювання цін на страховку «автоцивілки». Кожен страховик запроваджуватиме індивідуальну ціну для кожного клієнта. При цьому враховуватиметься низка чинників, як-от персональна історія страхування, участь у ДТП або відсутність збитків у минулому.

Вводиться обов’язкова модель прямого врегулювання. Вона дасть змогу постраждалій особі безпосередньо вирішувати питання компенсації збитків зі своєю страховою компанією, а не зі страховиком винуватця ДТП.

Новий закон змінює процедуру розрахунку страхової виплати. Тепер вона буде виконуватися без урахування зносу автомобіля. Це стосується машин віком до 5 років. Якщо модель старша, то розрахунок проводиться з урахуванням вартості запчастин-аналогів. Страховик повинен буде дати клієнту на вибір три варіанти СТО в радіусі 150 км від його місця проживання. Якщо потерпілий не погодиться на такий сценарій, виплату здійснять на його платіжний рахунок.

Крім того, забороняється використання в договорах ОСЦПВ франшизи – частки коштів, яку споживачеві доводиться платити самостійно.

Закон зберігає можливість надання знижок для окремих категорій громадян. Зокрема для учасників бойових дій, осіб, які постраждали внаслідок Революції Гідності або Чорнобильської катастрофи, а також пенсіонерів і громадян з інвалідністю I групи.

Скасовується також ліміт страхового відшкодування за європротоколом. Однак враховується можливість його повернення Нацбанком у майбутньому.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти