Українцям розповіли, який автомобіль безпечніший: габаритний чи компактний

Водії вважають, що великі автомобілі безпечніші. Експерти вирішили дізнатися, чи компактні моделі їм поступаються, передає «Твоя МАШИНА».

2015 року були дослідження. В результаті виявилося, що пасажири позашляховиків, пікапів та великих седанів отримували менше травм у ДТП, ніж пасажири компактного транспорту. Але також встановили, що на безпеку впливає не лише розмір машини, а й її вага. Так, зі збільшенням маси на 500 кг безпека збільшується майже 20%. Таким чином, якщо маленький і великий автомобіль зіштовхнуться за однакової швидкості, більша частина сили удару буде спрямована на компактний автомобіль, оскільки він має меншу масу.

Також у ході експерименту менше людей отримували пошкодження у повнорозмірних седанах з великою масою та низькою посадкою. Тобто, безпека також залежить від центру тяжіння. У великих седанів він знаходиться на одному рівні з мотором та пасажирами, тому при ДТП автомобіль не підстрибує. Таким чином, найбезпечнішою буде важка, довга та невисока машина.

Також важливі засоби безпеки: подушки, помічники та камери. Істотний ефект має і стан кузова. Якщо машина потрапляла у ДТП, то геометрія кузова могла порушитись.

Впливає також тип кузова. Так, автомобілі з конструкцією, що несе, можуть захистити набагато краще, ніж рамні, так як при зіткненні рама майже не змінюється, а вся енергія від удару прямує в салон. Несуча конструкція працює як пружина. Є ще один фактор, який впливає на силу удару – кліренс. Чим він вищий, тим більший шанс на те, що сила удару буде спрямована на поріг або лонжерон.

Експерти провели два краш-тести: Fiat 500 та Mercedes-Benz GLE. У випробуванні із лобовим зіткненням програв Fiat. У ньому зафіксовано меншу відстань від пасажира до стіни, тому водій зазнавав більше навантажень на шийний відділ та коліна. У бічному ударі теж переміг Mercedes, тому що у нього більше кліренс і маса, і удар припав у поріг кузова. Таким чином, Mercedes-Benz GLE заслужив 5 зірок, а Fiat 500 отримав лише 3 зірок.

Таким чином, великі машини безпечніші, ніж компактні.

Джерело mmr.net.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти